JAPONSKÉ SAKE a ocet

Japonsky se ocet řekne SU nebo SAKU

http://redfinchjapanese.com/?action=kanji_dictionary&kanji=1553

Oba názvy jsou zajímavé

SUshi je ocet s rýží a něco navrch

A SAKU dá tušit příbuznost s JAPONSKÝM SAKE

Oba výrobky se vyrábí obdobným způsobem

Z KOJI rýže

Domácí KOJI
KOJI dává JAPONSKÉMU SAKE terroir
Plíseň hebká jako na Hermelínu

KOMEKOJI je rýže porostlá plísní ASPERGILLUS ORYZAE

Ta produkuje enzymy obdobně jako slad

Spory přišly poštou

 

Píšu to pro navázání nitě na předchozí text

Ve kterém O.K. přivezl první ocetnici

Ocetnice

Do té putovala kvasit třetí várka JAPONSKÉHO SAKE

Bylo lahodné a většinu jsem neuchránil před vypitím

vlastnoruční keramika na vlastnoruční japonské saké

Na zbytku započala oxidace na rýžový ocet

Náznak oxidace před zvrhnutím

Jenže ph JAPONSKÉHO SAKE je jiné už u ovocných kvasů

A obsah alkoholu je příliš vysoký kolem 16%

Čímž to začalo kvést a musel jsem to vylejt a ocet nebyl

Natož pak orleánský

Ten první vzniknul až v zoufalosti

V dubnu kdy nejsou jablka k moštování

Považte z Lažanskýho pasterizovanýho moštu od vietnamců

 

Na cestě za octem věrně Václav

 

„Snažme se žít tak, aby naší smrti litoval i majitel pohřební služby.“ Mark Twain