Meju & Shoyu & Miso & Nocino

Meju

Pravda

Není to o ctech ale patří to k nám

První je MEJU

Je to korejský název

Prý znamená “ošklivý obličej”

Myslím že je to velmi trefné

Krásný článek o Meju \ Gochujangu je tady na zkvašenu

Užil jsem si s těma ksichtama celé jaro a léto

Poučil jsem se opět a zase

To co se píše na netu vůbec nemusí být pravda

A taky že často není

Prostě se jen dokola opisujou chyby

Proto jsem pár kilo MEJU musel vyhodit

Zkušenost na netu neroste

Teď už je to hotový a my víme své

Na fotografiích je názorně vidět vývoj kvašení a sušení od května do srpna

Tu vůni bych nikomu nepřál zakusit

Dá se jen těžko posat

Bílá plíseň na povrchu i uvnitř je ASPERGILLUS ORYZAE /KOJI/

A tmavou degradaci a peprnou vůni zařídil snad natto bacillus subtilis

Vypěstoval jsem i nějaký ty papriky

Asi tak deset až dvacet

Ty na obrázku jsou od mamky ze skleníku

Celý to byl zážitek na hranici evropského vkusu

Hotovou pastu jsem si nevyfotil

Teď už kvasí ve sklenici

Jo a nastrouhat to nejde

Je to jak beton z bílkovin

Mlýnek na strouhanku je po smrti

Struhátko je otupnutý

 

Shoyu

Ta se vyrábí z pražený pšenice a sojových bobů

Na obém vyroste ASPERGILLUS ORYZAE /KOJI/

Klasický japonský postup

Kvas zas nemám vyfotografovaný

 

Miso

Naložili jsme to s Vláďou Sojkou

On má podobnou vášeň a nemá zatím plac na velké kvasy

Poskytli jsme mu náruč a on zas ruce k dílu

Donutilo nás to i k výrobě dřevěné napařovací bedny na rýži

Tady níž na fotografiích to vzniká

Suma 50 litrů miso pasty z domácí CARNAROLI KOME KOJI a cizrny

Celý to putovalo do modřínový kádě původně na Saké

Ta bečka stojí v kvasírně a fotku nemáme

 

Nocino

Přesně řečeno ACETO NOCINO

Moštované a louhované Svatojánské ořechy s ORLEÁNSKÝM OCTEM

 

NOCINO ACETO ORLEANS

Velká pochoutka

Věrně Smolíci